Як сформувати гарні звички у дитини

Перейти назад
Поділитися:
27 квітня 2021
Як сформувати гарні звички у дитини

1. Починати працювати над виробленням гарних звичок у дітей слід як можна раніше.

До прикладу, привчати самостійно засинати у власному ліжечку без колисання найкраще почати ще до того, як вашому малюку виповниться рік. З часом доречно привчати його щоразу мити руки перед їжею, прибирати іграшки після гри і перед сном, а трохи згодом - навчати словам ввічливості, таким як «спасибі», "будь ласка", першим вітатися на вулиці, в магазині зі старшими ... Коли малюк підросте - поступатися місцем людям похилого віку у транспорті, допомагати старим і немічним, дотримуватися обіцянок і т.д. 

Що раніше розпочати вживати зусилля, щоб якийсь навик увійшов у звичку, виконувався автоматично, то швидших і кращих результатів можна досягти.

2. Звичка легше засвоїться, якщо дорослий показуватиме приклад для наслідування. Важко привчити малюка мити руки, повернувшись з вулиці, чистити зуби вранці та ввечері, не показавши, як ви самі це робите, а лиш розказуючи, що так робити правильно. Дії запамятовуються значно краще, ніж слова!

3. Звичку не можна сформувати дресурою, це має бути свідомий навик, а не рефлекс.

Слід привчати дітей самостійно без нагадування не просто мити руки, але і розуміти, для чого важливо це робити, а саме усвідомлення того, що зробив все правильно, має приносити їм задоволення. Саме тому обовязково розкажіть дітям, чого слід бути ввічливим, охайним, проявляти турботу і повагу до інших. А за всі гарно виконані дії частіше хваліть, щоб дитині було приємно в такий спосіб радувати батьків.

4. Прийміть думку, що нічого не дається просто - щоб навик закріпився, необхідно повторювати його безліч і безліч разів, вдосконалюючи його і відточуючи. Не поспішайте і не шкодуйте часу на це - зрештою, виховання - це насправді справа тривала.

5. Набуття звички не коштує дитині майже ніяких зусиль, проте вимагає надважких зусиль зі сторони її батьків. І це дійсно так. Просто ці зусилля цілком виправдані і варті старань. Доведені до автоматизму процеси вивільняють час для творчості, вдосконалення і розвитку. До того ж, кожна хороша звичка - це і є вдосконалення та гарне виховання. Коли ви зрозумієте, що ваші діти здатні чинити правильно без ваших нагадувань та вказівок, тоді ви зможете бути впевнені, що виховали їх правильно!